Efektif yıllık faiz oranı, kredinin tüketici için toplam maliyetinin, kredinin yıllık yüzde değeri olarak ifadesidir. Basitleştirilmiş bir örnek verilecek olursa: tüketici 100 birim kredi almış ve akdi faiz yıllık %15 ise geri ödemesi gereken 115 birimdir.

Efektif yıllık faiz nedir?

Bir yıldan daha kısa bir süre içinde yıl cinsinden ve bileşik faiz ile birlikte sağlanacak olan faizin oranı olarak ifade edilir. 12 ayı aşmayacak şekilde vadeli olan bileşik faizle hesaplanarak senelik bir oran sonucunda faiz hesaplanır.

Efektif faiz oranı neye dayanır?

Etkin faiz oranı bileşik faizin anaparaya bölünmesi ile hesaplanır. Örnek: A bankası 6 ay vadeli mevduat hesabına ,50 faiz vermektedir. B bankası ise aylık vadeli mevduat hesabına  faiz vermektedir.

Efektif faiz nasıl hesaplama?

Efektif Faiz Oranı Hesaplama Formülü 1 TL yıllık “,50 faiz oranı ile 6 aylık dönemlerle 1 yıl boyunca faize yatırılırsa bir dönem sonunda kazanacağı faiz oranı “,50/2 eşitliğinden ,25 olur. Bu doğrultuda, anapara yıl içerisinde iki defa faiz kazanarak sonunda 1 TL x (1+0,1125) x (1+0,1125) = 1,2377 TL olacaktır.

Efektif yıllık maliyet oranı nedir?

Ödenen tüm masraf, ücret ve vergilerin faiz oranına dahil edilmesiyle elde edilen yüzdesel bir değerdir. Efektif faiz oranı olarak da adlandırılmaktadır.

Efektif vade ne demek?

Finansta “durasyon” olarak anılan “efektif vade”, borcun faizinin ne kadar sonra tekrardan belirleneceğinin ölçüsüdür. … Yani faiz değişebilirliği açısından bakıldığında, sabit faizlinin riski vade sonuna kadar, değişken faizlinin ise bir sonraki kupon dönemine kadardır.

Yıllık efektif faiz oranı nasıl bulunur?

Yıllık maliyet oranı hesaplaması yapılırken alınacak toplam faiz tutarı (ana para dışında kalan tutar), masraflar, vergiler bir araya getirilerek efektif faiz oranı elde edilir. Elde edilen bu oran 12 ile çarpıldığında yıllık maliyet oranı elde edilmiş olur.

Merkez Bankası faiz kararı ne işe yarar?

Merkez bankaları, bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak için bankalara verdiği kısa vadeli borçların ve fazla likiditeyi çekmek amacıyla yaptığı borçlanmanın faiz oranlarını kendisi belirler. Merkez bankaları bu faiz oranını belirleyerek iktisadi faaliyet ve fiyatlar genel seviyesini etkilemeyi amaçlamaktadır.